Tulemas on kolm Mulgimaa toiduvõrgustikku ettevalmistavat infopäeva

Infopäevad toimuvad Mulgimaal 24.10., 09.11. ja 30.11.2016.

Toit on oluline osa meie kultuurist  ja identiteedist – samuti nagu panustame kultuuri hoidmisse ja arendamisse, peaksime panustama toidukultuuri.

Paljud Mulgimaalt pärit toidud (mulgi puder, mulgi kapsad, kama, mulgi korp), on kujunenud kogu Eestimaa rahvustoitudeks.

Toit on oluline osa meie kuvandist –Mulgimaad tutvustades saame toidu kaudu anda sõnumi, et meil osatakse toota kvaliteetset toorainet  ja sellest kõrge kvaliteediga nutikaid toidutooteid valmistada ehk teisisõnu on nii meie põllumajandus, toidutööstus kui ka toitlustussektor hästi arenenud ja  kaasaegne.

Teisalt ei ole kadunud ka traditsioonilised toidu valmistamise oskused – meie mitmekesine loodus pakub unikaalset toorainet, millest osatakse samuti kvaliteetseid, maitsvaid ja erilisi tooteid valmistada. Mulgimaal on üllatavalt palju tunnustatud mahetootjaid, kes kõik käivad nö üksi oma tooteid pakkumas ja laatadel müümas. Koos tegutsedes oleks meil kindlasti avaramad võimalused!

Mulgi Kultuuri Instituut (MKI) plaanib läbi viia kolm praktilist infopäeva, mille kaugem eesmärk on Mulgimaa ühtse toiduvõrgustiku loomine. Tulevikus suurem Mulgimaa toidu (tootjad, talupidajad, toitlustuskohad) ühine tutvustamine ja oluliste väljundite leidmine erinevatel üritustel (laadad, messid, esitlusüritused). Eesmärk on Mulgimaa toidukultuuri väärtustamine, tutvustamine ning kohalikku tooraine suurem kasutamine ka kohapealsetes toitlustusasutustes (kohvikud, pubid, restoranid jt).

Mulgimaa toidukultuuripärandi väärtustamine ja selleks infopäevade korraldamine ja ühine Mulgimaa toitude valmistamine peaks looma hea eelduse huviliste baasil ühtse Mulgimaa toiduvõrgustiku loomiseks.

Mulgimaa toiduvõrgustikku ettevalmistavaks tegevuseks toimuvad infopäevad järgnevalt:

24.10. kell 10.00 – 15.00. I Infopäev Koht: Lilli loodusmaja
Mulgimaa traditsioonilised toidud. Ülevaade Mulgimaa toitudest ja teeme koos kuni viis traditsioonilsit mulgi toitu. Juhendab Alli Laande Mulgimaalt.
09.11. kell 10 – 15.00. II Infopäev. Koht: Kärstna mõis
Koostöö ja toiduvõrgustike loomine. Mulgimaa toidud uues kuues? Jõgevamaa toiduvõrgustiku näide. Teeme koos kolm-neli Mulgi toitu (kindlasti mitte samad toidud kui esimene kord!) Päeva veab blogija, ajakirja Tiiu toiduteema kirjutaja ja Jõgevamaa toiduvõrgustiku eestvedaja Ülle Jukk
30.11. kell 10.00-15.00. III Infopäev. Koht: Kopra turismitalu Tuhalaane
Näited Lõuna-Eesti toiduvõrgustikest. Esinevad Merle Vall – Lõunakeskuse taluturu eestvedaja ja Maitsev Lõuna-Eesti MTÜst, Peipsimaa Kogukonnaköögi eestvedaja Triinu Akkermann ja Kaja Allilender Mulgimaalt.
Arutelu. Võimalik on Mulgi toidusvõrgustiku loomine (kui me vajame ja tahame seda!)

Kohtade arv infopäevadel on piiratud. Soovitavalt on oodatud igast organisatsioonist ainult üks osaleja!

Registreerumine vajalik! e-post:  mki@mulgimaa.ee, lisadesoma nime ja firma nime, isikukood ja/või firma regkoodi ja kontakti koos aadressiga!

Osaleda saavad ainult eelnevalt registreerunud. Palun märkige iga kuupäeva juurde jah/ei, kas te osalete 24.10., 09.11. ja 30.11. infopäeval. See on planeerimiseks vajalik info.

Infopäevade korraldamist toetab PRIA teadmussiirde meede.

Lisainfo: Kaja Allilender Mulgi Kultuuri Instituut 5185371, mki@mulgimaa.ee